Przepis na pieczeń wieprzową duszoną z jarzynami
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 1/2 marchwi
- 1/2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 kalarepy
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 6 dag smalcu
- 1 dag mąki
- 1 łyżka soli
Opis:
- Posolić wieprzowinę na 1/2 godz. przed pieczeniem.
- Obsmażyć z obu stron na smalcu rozgrzanym w rondlu.
- Pokrajać drobno cebulę, jarzyny, rozciąć pomidory, wyjąć ziarna, wyłożyć wszystko na spód rondla pod pieczeń, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić pod pokrywą.
- Od czasu do czasu mieszać jarzyny, aby się nie przypaliły.
- Po godzinie, gdy pieczeń dochodzi, posypać mąką, zasmażyć i rozprowadzić wodą, zagotować.
- Przetrzeć sos przez sito przed podaniem pieczeni.
- Podać ziemniaki, kapustę lub buraki.