Przepis na penne z kurczakiem i rukolą
Składniki:
- 200 g filetu z kurczaka
- makaron penne na dwie porcje
- oliwa z oliwek
- dwie garści rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia
- 2 cebule dymki
- 1 łyżka gęstego jogurtu (może być grecki)
- przyprawa do kurczaka
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- sól
Opis:
- Filety pokroić na mniejsze części i zamarynować w oliwie, pieprzu ziołowym, ziołach prowansalskich i przyprawie do kurczaka.
- Obsmażyć, następnie piec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Makaron gotujemy al dente.
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną dymkę i cukinię, dodajemy jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Rukolę mieszamy z połówkami pomidorków, skrapiamy oliwą.
- Makaron polewamy jogurtem z warzywami.