Przepis na pasztet z kaczki w cieście francuskim
Opis:
- Młodą, starannie oczyszczoną kaczkę osolić, włożyć do rondla z masłem, piec pół godziny w gorącym piekarniku.
- Wrzucić na spód poszatkowane pieczarki i śliwki, podlać nieco wodą, dusić pod pokrywą. Rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę, rozprowadzić rosołem, włożyć korzenie, cukier, karmel, dodać sok cytrynowy, dosolić, ugotować.
- Gdy kaczka jest już miękka, wyjąć na talerz, odcedzić tłuszcz, przygotowany sos wlać do rondla do smaku z kaczki, podlać winem, zagotować.
- Kaczkę rozebrać na małe cząstki, pierś pokrajać wzdłuż na 4 cząstki, kość odrzucić, każdą nóżkę przekroić na dwie części, grzbiet na równe 4 kawałki, skrzydełka odciąć, wątróbkę i żołądek pociąć w plasterki.
- Ułożyć kaczkę na półmisku, polać po wierzchu przetartym przez sito sosem.
- Przygotować ciasto francuskie, wyciąć z niego krąg wielkości półmiska, położyć na odpowiedniej wielkości wypukłej nieco pokrywie, przyozdobić małymi ciastkami, które należy poprzyklejać jajkiem, posmarować całe ciasto jajem lub wodą i piec w gorącym piekarniku 30 – 35 minut.
- Oddzielnie upiec z pozostałego ciasta drobne gwiazdki do przybrania półmiska. Ułożyć zgrabnie na półmisku kaczkę, przykryć ją pokrywą z francuskiego ciasta, podać na stół.
Składniki:
- 1 duża kaczka
- 6 dag masła
- 3 dag mąki
- 3 dag masła
- kilka pieczarek
- 1/8 l madery
- 250 ml rosołu
- pół cytryny
- kostka cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 goździki
- 3 ziarna pieprzu
- 1 łyżeczka karmelu
- 5 suszonych śliwek na sos
- 20 dag mąki
- 20 dag masła
- pół cytryny na ciasto francuskie
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa