Pasztet z kaczki w cieście francuskim

0

Przepis na pasztet z kaczki w cieście francuskim

Opis:

  1. Młodą, starannie oczyszczoną kaczkę osolić, włożyć do rondla z masłem, piec pół godziny w gorącym piekarniku.
  2. Wrzucić na spód poszatkowane pieczarki i śliwki, podlać nieco wodą, dusić pod pokrywą. Rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę, rozprowadzić rosołem, włożyć korzenie, cukier, karmel, dodać sok cytrynowy, dosolić, ugotować.
  3. Gdy kaczka jest już miękka, wyjąć na talerz, odcedzić tłuszcz, przygotowany sos wlać do rondla do smaku z kaczki, podlać winem, zagotować.
  4. Kaczkę rozebrać na małe cząstki, pierś pokrajać wzdłuż na 4 cząstki, kość odrzucić, każdą nóżkę przekroić na dwie części, grzbiet na równe 4 kawałki, skrzydełka odciąć, wątróbkę i żołądek pociąć w plasterki.
  5. Ułożyć kaczkę na półmisku, polać po wierzchu przetartym przez sito sosem.
  6. Przygotować ciasto francuskie, wyciąć z niego krąg wielkości półmiska, położyć na odpowiedniej wielkości wypukłej nieco pokrywie, przyozdobić małymi ciastkami, które należy poprzyklejać jajkiem, posmarować całe ciasto jajem lub wodą i piec w gorącym piekarniku 30 – 35 minut.
  7. Oddzielnie upiec z pozostałego ciasta drobne gwiazdki do przybrania półmiska. Ułożyć zgrabnie na półmisku kaczkę, przykryć ją pokrywą z francuskiego ciasta, podać na stół.

Składniki:

  • 1 duża kaczka
  • 6 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 3 dag masła
  • kilka pieczarek
  • 1/8 l madery
  • 250 ml rosołu
  • pół cytryny
  • kostka cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 łyżeczka karmelu
  • 5 suszonych śliwek na sos
  • 20 dag mąki
  • 20 dag masła
  • pół cytryny na ciasto francuskie

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply