Przepis na kwas chlebowy
Składniki:
- 1kg razowego chleba
- 6l wody
- 50dag cukru
- 3dag rodzynków
- 2dag drożdży
Opis:
- Czerstwy razowy chleb pokroić w kromki i zrumienić lekko w piekarniku.
- Następnie przełożyć do dużego naczynia, zalać lekko przestudzoną, przegotowaną wodą i pozostawić na całą dobę.
- Następnie sam płyn zlać, dodać do niego rozmieszane w ciepłej wodzie drożdże, wsypać cukier, wymieszać i znów pozostawić – najlepiej w ciepłej kuchni – na cała dobę.
- Na koniec zlać płyn do butelek, wkładając do każdej po 2-3 rodzynki.
- Butelki bardzo mocno, szczelnie zamknąć i wystawić kwas do chłodnej piwnicy.
- Po 2-3 dniach kwas silnie musuje i nadaje się do picia.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska