Przepis na kulebiak z ryżem i jajami
Opis:
- Ugotować grzyby.
- Na smaku grzybowym ugotować ryż na gęsto, dodać do ryżu przysmażone na maśle i posiekane z cebulą grzyby i grubo posiekane jaja.
- Wymieszać i posmarować rozwałkowane ciasto, zwinąć jak strudel, posmarować białkiem, upiec w gorącym piekarniku.
- Podawać kulebiak pokrajany ukośnie na zupie.
Składniki:
- 16 dag mąki,
- 1 żółtko,
- 2 dag drożdży,
- 1/2 łyżka soli,
- 1/16 l śmietany,
- 1/16 l mleka do drożdży,
- 8 dag masła do rozwałkowania na ciasto półfrancuskie,
- 2 jaja na twardo,
- 4 dag ryżu,
- 6 dag grzybów,
- 1 cebula,
- 5 dag masła na nadzienie,
- 1 białko do posmarowania
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa