Przepis na kotlety z ziemniaków i sera
Składniki:
- 30 dag ziemniaków
- 12 dag sera
- 1/16 l tartej bułki
- 1 cebula
- 3 dag masła
- koperek
- pietruszka, szczypiorek
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 1 białko
Opis:
- Zemleć w maszynce ugotowane ziemniaki i ser, dodać uduszoną w maśle cebulę, bułkę, zieleninkę, jajo i żółtko.
- Wszystko dokładnie wyrobić, formować bardzo małe, ale grube kotlety.
- Aby przy obracaniu się nie łamały należy je posmarować rozbitym białkiem, obsypać tartą bułeczką.
- Smażyć w małej ilości tłuszczu, inaczej rozgotują się.
- Świeże podawać na stół z jarzynkami lub zieloną sałatą, albo z sosem grzybowym.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa