Przepis na kotlety z fasoli
Składniki:
- 50dag fasoli
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- cebula
- 2dag tłuszczu
- jajo
- sól
- pieprz do smaku
- tarta bułka
- tłuszcz
Opis:
- Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotować, a następnie odparować wodę o gorącą fasolę przetrzeć przez sito.
- Dodać ugotowane, przetarte ziemniaki, podsmażona w tłuszczu cebulę, jajo, przyprawy do smaku.
- Można do masy dodać drobno pokrajaną kiełbasę, wymieszać.
- Uformować wałek, wyłożyć go na posypaną tartą bułką stolnicę, odcinać nożem kotlety, obtaczać w tartej bułce i smażyć.
- Podawać z dodatkiem surówki lub sosu pomidorowego.
Źródło: Ze zwykłych produktów, niezwykłe potrawy. K. Pyszkowska