Kotlety cielęce mielone zapiekane w sosie pomidorowym

0

Przepis na kotlety cielęce mielone zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 50 dkg mięsa z kością ( łopatka, kark )
  • 5 dkg czerstwej bułki
  • 1/8 l mleka
  • 1 jajo
  • 4 dkg tartej bułki
  • 25 dkg ryżu
  • 5 dkg sera tylżyckiego
  • 40 dkg świeżych pomidorów
  • 3 dkg cebuli
  • 3 dkg mąki
  • 3 dkg tłuszczu
  • 1/4 l rosołu lub wywaru jarzynowego
  • sól, cukier
  • kwasek cytrynowy

Opis:

  1. Bułkę namoczyć, odcisnąć.
  2. Mięso oddzielić od kości, opłukać, osączyć, obrać z błon, pokrajać na kawałki.
  3. Mięso i bułkę przepuścić 2 razy przez maszynkę, osolić, dodać jajko, wyrobić na pulchną masę.
  4. Formować owalne kotlety, panierować w bułeczce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, z dwóch stron.
  5. Osobno ugotować ryż na sypko.
  6. W rondelku przyrządzić sos pomidorowy.
  7. Kotlety ułożyć na osobnym półmisku do zapiekania, dookoła obłożyć ryżem ugotowanym.
  8. Wszystko pokryć gęstym sosem pomidorowym.
  9. Z wierzchu posypać serem tartym.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 20 minut.
  11. Podawać z surówką z warzyw.

Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger

Share.

Leave A Reply