Przepis na kotleciki z grzybów
Składniki:
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3 dag smalcu
- 2 bułki
- 2 jaja
- 1/2 łyżki soli
- 5 dag mąki
- 1 jajo
- 1/8 l bułki tartej do panierowania
- 6 dag smalcu do smażenia
- sos ziemniaczany
Opis:
- Ugotowane grzyby zemleć wraz z namoczonymi i wyciśniętymi bułkami 2 razy w maszynce do mięsa.
- Dodać uduszoną w tłuszczu cebulę, jaja, sól.
- Wymieszać razem i wyrabiać małe kotleciki, obsypać mąką, jajem i bułeczką.
- Usmażyć na tłuszczu.
- Podać kotlety z sosem ziemniaczanym.
- Smażyć można także bez panierowania jak zwyczajne sznycelki obsypane bułeczką.