Kapuśniak ze świeżej kapusty

0

Przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty

Składniki:

  • 50 dag kapusty cukrowej
  • 20 dag kości
  • 25 dag włoszczyzny
  • 1,5 l wody
  • 5 dag koncentratu z pomidorów
  • 5 dag cebuli
  • 4 dag tłuszczu
  • 3 dag mąki
  • sól
  • cukier

Opis:

  1. Kości opłukać, zalać zimną wodą, ugotować i osolić, włożyć warzywa oczyszczone, dogotować.
  2. Kapustę obrać z zepsutych liści, opłukać i poszatkować.
  3. Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać obraną i pokrajaną cebulę, gotować pod przykryciem.
  4. Po zagotowaniu odkryć na chwilę.
  5. Wywar przecedzić, podprawić jasnozłotą zasmażką, połączyć z kapustą, zagotować, dodać pomidory, przyprawić solą i cukrem do smaku.
  6. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
  7. Kapuśniak można gotować bez kości, wówczas należy dodać więcej tłuszczu.
Share.

Leave A Reply