Przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty
Składniki:
- 50 dag kapusty cukrowej
- 20 dag kości
- 25 dag włoszczyzny
- 1,5 l wody
- 5 dag koncentratu z pomidorów
- 5 dag cebuli
- 4 dag tłuszczu
- 3 dag mąki
- sól
- cukier
Opis:
- Kości opłukać, zalać zimną wodą, ugotować i osolić, włożyć warzywa oczyszczone, dogotować.
- Kapustę obrać z zepsutych liści, opłukać i poszatkować.
- Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać obraną i pokrajaną cebulę, gotować pod przykryciem.
- Po zagotowaniu odkryć na chwilę.
- Wywar przecedzić, podprawić jasnozłotą zasmażką, połączyć z kapustą, zagotować, dodać pomidory, przyprawić solą i cukrem do smaku.
- Podawać z chlebem lub ziemniakami.
- Kapuśniak można gotować bez kości, wówczas należy dodać więcej tłuszczu.