Kapłon z ryżem i kalafiorami

2

Przepis na kapłona z ryżem i kalafiorami

Składniki:

  • 1 kapłon
  • jarzyny
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • 1/4 l śmietany
  • 3 dag mąki
  • 12 dag ryżu
  • 4 dag masła
  • kalafior

Opis:

  1. Włożyć oczyszczonego kapłona wraz z podrobami do rondla, dodać jarzyny, cebulę, pieczarki, sól.
  2. Dolać trochę wody, aby gotował się w parze pod przykryciem.
  3. Gdy kapłon jest miękki, pokrajać go na części, przecedzić rosół, którego nie powinno być więcej niż pół litra.
  4. Rozkłócić w gęstej śmietanie mąkę, rozprowadzić rosołem, wlać do rondla.
  5. Włożyć pokrajanego kapłona, razem zagotować. Ułożyć kapłona na długim półmisku, otoczyć ryżem i kalafiorami.
  6. Polać sosem.
Share.

2 komentarze

  1. to nie jest przepis wegetarianski!! kaplon to mlody kogut i jak slusznie przepis zaleca, nalezy zrobic z niego rosol. zastanawiam sie, czy ktos myslal, ze to rodzaj kapusty, ze zakwalifikowal ten przepis jako wegetarianski?

  2. lakamelie on

    słuszna uwaga 😀 doszło do nieporozumienia i szybko przeniesiemy przepis do odpowiedniej rubryki.

Leave A Reply