Przepis na kapłona z ryżem i kalafiorami
Składniki:
- 1 kapłon
- jarzyny
- 1 cebula
- kilka pieczarek
- 1/4 l śmietany
- 3 dag mąki
- 12 dag ryżu
- 4 dag masła
- kalafior
Opis:
- Włożyć oczyszczonego kapłona wraz z podrobami do rondla, dodać jarzyny, cebulę, pieczarki, sól.
- Dolać trochę wody, aby gotował się w parze pod przykryciem.
- Gdy kapłon jest miękki, pokrajać go na części, przecedzić rosół, którego nie powinno być więcej niż pół litra.
- Rozkłócić w gęstej śmietanie mąkę, rozprowadzić rosołem, wlać do rondla.
- Włożyć pokrajanego kapłona, razem zagotować. Ułożyć kapłona na długim półmisku, otoczyć ryżem i kalafiorami.
- Polać sosem.
2 komentarze
to nie jest przepis wegetarianski!! kaplon to mlody kogut i jak slusznie przepis zaleca, nalezy zrobic z niego rosol. zastanawiam sie, czy ktos myslal, ze to rodzaj kapusty, ze zakwalifikowal ten przepis jako wegetarianski?
słuszna uwaga 😀 doszło do nieporozumienia i szybko przeniesiemy przepis do odpowiedniej rubryki.