Jesienne leczo

0

Przepis na jesienne leczo

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 1 bakłażan
  • 3 cebule
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • szczypiorek

Opis:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i pozbawiamy błonek. Kroimy ją w kostkę lub paski wedle uznania.
  2. Przysmażamy ją na rozgrzanej patelni z przyprawami i wyciśniętymi ząbkami czosnku.
  3. Na drugiej patelni przygotowujemy warzywa.
  4. Cukinie pokrojone w cienkie talarki, paprykę pokrojoną w paski, pieczarki w talarki oraz startego na tarce z grubymi oczkami bakłażana dusimy w rondlu. Dokładamy tam oczywiście cebulę. Wszystko razem doprawiamy papryką słodką i ostrą, sola i pieprzem.
  5. Kiedy warzywa puszczą już swoje soki i są miękkie, dodajemy do nich upieczoną wcześniej pierś z kurczaka.
  6. Wszystko mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy razem.
  7. Podajemy razem z sokiem uzyskanym z wywaru warzyw.
  8. Możemy do tego dania podać także ciepłe pieczywo.
Share.

Leave A Reply