Przepis na grzanki z wątróbką
Składniki:
- 1/2 bułki długiej kanapkowej
- 4 dkg masła
- 25 dkg wątróbki cielęcej
- 6 dkg słoniny
- 5 dkg cebuli
- 3 dkg sera tylżyckiego
- sól
- pieprz
Opis:
- Wątróbkę opłukać, zdjąć błonę, pokrajać w cienkie plastry ze słoniną, dodać obraną cebulę pokrajaną w krążki.
- Włożyć do rondelka, wlać 2-3 łyżki wody.
- Dusić 5-10 minut, stale skrapiając wodą, aby tłuszcz ze słoniny wytopił się.
- Wszystko posiekać na jednolitą masę, dodać sól i pieprz.
- Pokrajaną bułkę włożyć do gorącego piekarnika na chwilę, by bułki się zarumieniły, wyjąć.
- Kłaść na grzanki grubą warstwę masy.
- Posypać z wierzchu ostrym, tartym serem.
- Na blasze włożyć do gorącego piekarnika, na 10 minut.
- Gorące podawać na półmisku przybrać zieleniną.
- Podawać jako przekąskę.