Grzanki z wątróbką

0

Przepis na grzanki z wątróbką

Składniki:

  • 1/2 bułki długiej kanapkowej
  • 4 dkg masła
  • 25 dkg wątróbki cielęcej
  • 6 dkg słoniny
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg sera tylżyckiego
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Wątróbkę opłukać, zdjąć błonę, pokrajać w cienkie plastry ze słoniną, dodać obraną cebulę pokrajaną w krążki.
  2. Włożyć do rondelka, wlać 2-3 łyżki wody.
  3. Dusić 5-10 minut, stale skrapiając wodą, aby tłuszcz ze słoniny wytopił się.
  4. Wszystko posiekać na jednolitą masę, dodać sól i pieprz.
  5. Pokrajaną bułkę włożyć do gorącego piekarnika na chwilę, by bułki się zarumieniły, wyjąć.
  6. Kłaść na grzanki grubą warstwę masy.
  7. Posypać z wierzchu ostrym, tartym serem.
  8. Na blasze włożyć do gorącego piekarnika, na 10 minut.
  9. Gorące podawać na półmisku przybrać zieleniną.
  10. Podawać jako przekąskę.
Share.

Leave A Reply