Przepis na gołąbki z grzybami
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 18 dag ryżu
- 2 cebule
- 4 dag smalcu
- 4 dag grzybów
- 1 łyżka koperku
- 3 dag mąki
- 2 dag masła
- 1/8 l śmietany na sos
- smak grzybowy
Opis:
- Ugotować ryż w 1/2 l wody, domieszać trochę grzybowego smaku, wymieszać w rondlu z usiekanymi grzybami, uduszoną cebulą, koperkiem, pieprzem.
- Robić gołąbki, tak jak z mięsem.
- Układać je w rondlu, gotować na wodzie z początku na kuchni, następnie pod przykrywą w piekarniku.
- Zrobić niezbyt gęsty sos ze smaku grzybowego i śmietany.
- Gdy gołąbki dochodzą, dodawać po trochu sosu, dusić pod przykrywą.
- Podając na stół, ułożyć starannie, aby były całe, polać po wierzchu resztą sosu.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa