Gołąbki z grzybami

0

Przepis na gołąbki z grzybami

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 18 dag ryżu
  • 2 cebule
  • 4 dag smalcu
  • 4 dag grzybów
  • 1 łyżka koperku
  • 3 dag mąki
  • 2 dag masła
  • 1/8 l śmietany na sos
  • smak grzybowy

Opis:

  1. Ugotować ryż w 1/2 l wody, domieszać trochę grzybowego smaku, wymieszać w rondlu z usiekanymi grzybami, uduszoną cebulą, koperkiem, pieprzem.
  2. Robić gołąbki, tak jak z mięsem.
  3. Układać je w rondlu, gotować na wodzie z początku na kuchni, następnie pod przykrywą w piekarniku.
  4. Zrobić niezbyt gęsty sos ze smaku grzybowego i śmietany.
  5. Gdy gołąbki dochodzą, dodawać po trochu sosu, dusić pod przykrywą.
  6. Podając na stół, ułożyć starannie, aby były całe, polać po wierzchu resztą sosu.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply