Przepis na gicze cielęce wiosenne
Składniki:
- 3 gicze cielęce ( ok. 1,5 kg )
- 700 g młodej marchewki
- 1 kg zielonego groszku
- 4 cebule
- 80 g masła
- 12 młodych ziemniaków
- przyprawy ziołowe
- sól, pieprz
- cukier
Opis:
- W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu obrumienić gicze ze wszystkich stron.
- Zagotować groszek w litrze osolonej wody, po 10 minutach odcedzić.
- Gdy mięso jest już ładnie obrumienione, dorzucić marchewkę, cebulę, przyprawy ziołowe, sól, pieprz, pół szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
- Dorzucić groszek z odrobiną cukru i gotować jeszcze 40 minut.
- Teraz położyć na wierzchu ziemniaki i gotować ok. 20 minut.
- Podawać, gdy wszystko będzie miękkie.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska