Gicze cielęce wiosenne

0

Przepis na gicze cielęce wiosenne

Składniki:

  • 3 gicze cielęce ( ok. 1,5 kg )
  • 700 g młodej marchewki
  • 1 kg zielonego groszku
  • 4 cebule
  • 80 g masła
  • 12 młodych ziemniaków
  • przyprawy ziołowe
  • sól, pieprz
  • cukier

Opis:

  1. W garnku na niewielkiej ilości tłuszczu obrumienić gicze ze wszystkich stron.
  2. Zagotować groszek w litrze osolonej wody, po 10 minutach odcedzić.
  3. Gdy mięso jest już ładnie obrumienione, dorzucić marchewkę, cebulę, przyprawy ziołowe, sól, pieprz, pół szklanki wody, przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  4. Dorzucić groszek z odrobiną cukru i gotować jeszcze 40 minut.
  5. Teraz położyć na wierzchu ziemniaki i gotować ok. 20 minut.
  6. Podawać, gdy wszystko będzie miękkie.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply