Złociste faworki z rumem

0

Przepis na faworki z rumem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 jajka
  • 30 ml rumu
  • pół kostki masła
  • 3 kostki smalcu (do głębokiego smażenia)
  • cukier puder do posypania

Opis:

  1. Zagnieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, skórkę cytryny, jajka oraz rum.
  2. Ciasto owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki.
  3. Na desce oprószonej mąką rozwałkować ciasto na cieniutki placek i pokroić na prostokąty 5 cm x 10 cm.
  4. Każdy prostokąt naciąć w środku na długość ok 5 cm i przewinąć.
  5. Faworki smażyć na smalcu z obu stron na złoty kolor.
  6. Po wyjęciu odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Share.

Leave A Reply