Fajny przepis na flaczki ze śmietaną

0

Przepis na flaczki ze śmietaną

Opis:

  1. Oczyszczone flaczki gotować 10 minut, zlać wodę, nalać nowej świeżej, gotować 2 godziny.
  2. Włożyć jarzyny, jak do rosołu, gotować, aż flaczki będą zupełnie  miękkie.
  3. Oddzielnie włożyć do rondla masło, zrumienić, dodać pokrajaną w paseczki pietruszkę, seler i posiekaną cebulę, dusić pod przykrywą.
  4. Gdy flaki wystygną krajać w cienki makaron, zmieszać z jarzynami, dodać korzenie i sól, mąkę rozbić ze śmietaną, wlać do flaków, wsypać utarty ser żółty, wymieszać.
  5. Gdy jest za mało sosu, podlać rosołem i wsunąć na godzinę do piekarnika.

Składniki:

  • 1 kg flaków
  • jarzyny jak do rosołu
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 6 dag masła
  • 4 dag sera żółtego
  • 250 ml śmietany
  • 3 dag mąki
  • szczypta imbiru i pieprzu

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply