Ciasto francuskie na paszteciki I

0

Przepis na ciasto francuskie I

Składniki:

    • 12 dag mąki
    • 12 dag masła
    • 1 łyżeczka soku cytrynowego
    • 5 dag mąki do podsypywania

      Opis:

        1. Wysypać na stolnicę mąkę i dodać 1 dag masła, zmieszać razem, dodać szczyptę soli, sok cytrynowy i wlewać po trochu letniej wody, zarobić nożem, a następnie ugnieść ręką na ciasto, tak ścisłe jak na pierogi.
        2. Wody należy wziąć 3,5 łyżki stołowej, wlewać ostrożnie.
        3. Z masła zrobić cegiełkę, posypać mąką i razem z ciastem położyć w zimne miejsce.
        4. Po 15-20 minutach można wałkować.
        5. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.

          Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

          Share.

          Leave A Reply