Przepis na bakłażany faszerowane cebulą, pomidorem, oliwkami, kaparami, serem manchiego i anchois
Składniki:
- 2 bakłażany mini
- sól
- płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1 szalotka lub cebula
- 1 pomidor
- 10 oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 50 g sera manchiego lub peccorino
- 4 anchois
Opis:
- Mini bakłażany przecinamy i usuwamy miąższ, który oprószamy solą, odrobiną cukru i polewamy oliwą.
- Po 15 min. odciskamy wodę i przesmażamy go z posiekaną cebulką, pomidorem, oliwkami i kaparami. Farsz nakładamy do bakłażanów i posypujemy serem manchiego lub peccorino.
- Zapiekamy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
- Po zapieczeniu kładziemy na każdego bakłażana po fileciku anchovies. Podajemy z grzankami.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/milosz-wyrwicz-baklazany-faszerowane,67166.html