Bakłażany faszerowane cebulą, pomidorem, oliwkami, kaparami, serem manchiego i anchois

0

Przepis na bakłażany faszerowane cebulą, pomidorem, oliwkami, kaparami, serem manchiego i anchois

Składniki:

  • 2 bakłażany mini
  • sól
  • płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 szalotka lub cebula
  • 1 pomidor
  • 10 oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 50 g sera manchiego lub peccorino
  • 4 anchois

 

Opis:

  1. Mini bakłażany przecinamy i usuwamy miąższ, który oprószamy solą, odrobiną cukru i polewamy oliwą.
  2. Po 15 min. odciskamy wodę i przesmażamy go z posiekaną cebulką, pomidorem, oliwkami i kaparami. Farsz nakładamy do bakłażanów i posypujemy serem manchiego lub peccorino.
  3. Zapiekamy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.
  4. Po zapieczeniu kładziemy na każdego bakłażana po fileciku anchovies. Podajemy z grzankami.

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/milosz-wyrwicz-baklazany-faszerowane,67166.html

Share.

Leave A Reply