Pstrąg w sosie z białego wina

1

Przepis na pstrąga w sosie z białego wina

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 1 cebula
  • szklanka białego wina
  • łyżeczka masła
  • płaska łyżeczka mąki
  • 2 ziarna pieprzu
  • sól
  • 1/3 łyżeczki tymianku

Opis:

  1. Pstrągi umyć, opłukać i zalać w rondlu winem.
  2. Dodać pieprz i tymianek, pokrajaną w plastry cebulę, lekko posolić i gotować powoli przez 10 minut.
  3. Z masła i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić ją kilkoma łyżkami wywaru pstrągów, wlać do gotującej się potrawy.
  4. Po 5 minutach odstawić z ognia.
  5. Przed podaniem doprawić solą i sokiem z cytryny.
  6. Pstrągi wyłożyć na półmisek, zalać sosem, udekorować plastrami cytryny i listkami pietruszki.
  7. Podawać z ziemniakami z wody i sałatą.

Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka

Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Jak dobrać odpowiednie wino? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply