Przepis na pstrąga w sosie z białego wina
Składniki:
- 4 pstrągi
- 1 cebula
- szklanka białego wina
- łyżeczka masła
- płaska łyżeczka mąki
- 2 ziarna pieprzu
- sól
- 1/3 łyżeczki tymianku
Opis:
- Pstrągi umyć, opłukać i zalać w rondlu winem.
- Dodać pieprz i tymianek, pokrajaną w plastry cebulę, lekko posolić i gotować powoli przez 10 minut.
- Z masła i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić ją kilkoma łyżkami wywaru pstrągów, wlać do gotującej się potrawy.
- Po 5 minutach odstawić z ognia.
- Przed podaniem doprawić solą i sokiem z cytryny.
- Pstrągi wyłożyć na półmisek, zalać sosem, udekorować plastrami cytryny i listkami pietruszki.
- Podawać z ziemniakami z wody i sałatą.
Źródło: Przyjmujemy gości. B. Bieniecka
Jeden komentarz
Pingback: • Jak dobrać odpowiednie wino? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne