Przepis na wino porzeczkowe
Składniki:
- 1 l soku porzeczkowego
- 1 1/2 l wody
- 1 kg cukru
- 1/5 dag kwasku winnego
- 6 dag rodzynków
Opis:
- Kilka dni wcześniej przygotować drożdże z rodzynków.
- Posiekać lub zgnieść rodzynki, zalać je 1/2 szklanki letniej wody.
- Postawić w temperaturze 16-20 stopni.
- Gdy zaczną fermentować, scedzić czysty płyn.
- Oczyścić porzeczki, rozgnieść wałkiem, wycisnąć sok.
- Na wytłoczyny wlać połowę wody przeznaczonej wody na wino, odstawić na 12 godzin, następnie po raz drugi wycisnąć.
- W 1/2 szklance ciepłej wody rozpuścić kwasek, resztę pozostałej wody zużyć do zagotowania cukru.
- Oziębiony syrop, sok z porzeczek i ponownie wyciśnięty sok z wytłoczyn, płyn z rodzynków i kwasek zlać do gąsiora, przykryć lekko gazą, odstawić na kilka tygodni.
- Zlać czyste wino do butelek, zakorkować i zalakować.
- Przechowywać w piwnicy.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa
Jeden komentarz
Pingback: • Jak dobrać odpowiednie wino? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne