Jakie owoce jeść ze skórką?

4

Obieracie owoce ze skórki? Mam w głowie dwa mity: pierwszy dotyczył tego, że skórka z owoców jest bardzo cienka i lubi przykleić się do ściany Twojego żołądka – przez to boli cię brzuch i masz złe samopoczucie. Drugi pochodził od mojej babci, która twierdziła, że nie powinniśmy obierać jabłek, bo w skórce jest wszystko to co najlepsze – widzimy to po białych kropeczkach na owocu. Takie witaminki są najzdrowsze, dlatego trzeba tylko płukać owoce, a nie pozbawiać ich ubranka. To ma sens i częściej trzymałam się tego drugiego skojarzenia. Nie powiem, że też troszkę z lenistwa, w każdym razie więcej skórek trafiało do mojego brzucha niż mniej. I teraz właśnie, kiedy konsumuję sobie pysznego, dojrzałego ananasa (którego skóry, a raczej pancerza bo trafił mi się gruboskórny egzemplarz pozbawić musiałam) pomyślałam sobie, żeby zrobić przegląd owoców, których skórka jest drogocenna i przydatna ludzkiemu organizmowi. Tak właśnie powstał dzisiejszy wpis.

Lista owoców, których nie powinniśmy obierać

  • jabłka
  • gruszki
  • winogrona
  • śliwki
  • brzoskwinie
  • morele

Jakie to szczęście, że z wielu owoców skórki się zdjąć po prostu nie da. I tak wszystkie wiśnie, jagody, żurawinę, porzeczki możemy skonsumować w całym garniturku.
owocw
Listę otwierają jabłka, ponieważ mam wrażenie, że bardzo ich nie doceniamy. Trochę wynika to z faktu, że to nasz narodowy owoc i jest on powszechnie dostępny. Nie jest drogi, łatwo go kupić, często występuje w polskich domach. Jemy je na surowo, gotowane, pieczone, robimy z nich szarlotki i desery. Nie ma nic lepszego niż starte jabłko z cynamonem – czy ktoś temu zaprzeczy? Nie zważamy na ich skórkę, chyba że trafi nam się piękny okaz prawdziwego, rumianego jabłuszka. W każdym razie mało kto wie, że w skórce jabłka znajdziemy potężną dawkę kwasu ursolowego (ha to dopiero jest atrybut, bo ten kwas ogranicza wchłanianie tłuszczu, redukuje poziom cukru oraz trzyma w ryzach cholesterol). Właśnie w skórce są też witaminy – na pewno C, A, trochę z grupy B i np. PP. Kwercetyna zawarta w jabłkach poprawia także sytuacje w jakiej znajduje się nasze serducho, dlatego kiedy następnym razem sięgniecie po ten owoc, zapomnijcie o nożyku.

Pozostałe owocki również powinniśmy jeść ze skórką, to właśnie tam oprócz już wspomnianych minerałów znajdują się cenne polifenole i saponiny, które składają się na błonnik pokarmowy. Jak on jest ważny w naszej codziennej diecie nie muszę już chyba nikomu mówić, zobrazuję tylko tak, że działa na nasze jelita jak miotełka.

W rozpisce znalazły się też śliwki, bo często spotykam się z tym, że ludzie je obierają gdy robią z nich przetwory (że niby skóra jest gruba i beee). Błąd! Wszystkie dżemy i powidła, kompoty itd powinny być robione z całą śliwką!

Jakie owoce muszą być obierane?

Mamy jednak na naszej planecie takie owoce. które muszą być obierane i tę listę oczywiście otwiera mój ukochany świeży ananas, zaraz za nim kroczą puszyste, włochate kiwi, których włoski mogłyby podrażnić naszą jamę ustną oraz przewód pokarmowy, dalej są żółte banany, gruboskórny arbuz, kokosy czy wszelkiego rodzaju cytrusy: pomarańcze, grejpfruty, mandarynki. Nie wyobrażam sobie zdrowej diety bez tych elementów, bądźmy jednak powściągliwi przy obieraniu tych ostatnich – w białej skórce, której większość z nas nie zdzierży, jest ponoć najwięcej witaminy C i innych substancji odżywczych np. pektyn które normują procesy trawienne.
cytrusy
Jeżeli już obieramy owoce to korzystajmy z ostrzy nierdzewnych. To ważne z dwóch powodów – po pierwsze obierzemy owoc bardzo delikatnie, cienko – dzięki czemu zostawimy to co najlepsze dalej z tym co zamierzamy zjeść (dozwolony każdy rodzaj ostrza czyli tarka, nóż, obieraczka, skrobaczka), a po drugie stal nierdzewna nie zabije naszych witaminek. W przeciwieństwie do żelaza, które uśmierca witaminę C przy pierwszym kontakcie.

Warzywa, których nie powinniśmy obierać?

Niektóre warzywa też powinny być oszczędzone przed obieraczka. Należą do nich: cukinie, bakłażany, pomidory, marchew, pasternak, bataty, ogórki, a nawet zwykłe ziemniaki (tylko nie te ze zielonym odcieniem na skórce, takie zawierają szkodliwą solaninę). Warzywa zawierają mnóstwo fitoskładników, które kumulują się właśnie w skórce lub bezpośrednio pod nią. Jeżeli nie chcemy by podczas obróbki termicznej warzywa utraciły swoje naturalne dobroci, to przygotowujmy je w skórce. Wtedy wszystkie odżywcze wartości zostaną w warzywie.

Pewnie odezwą się głosy, że w dzisiejszym świecie pełnym chemii i ulepszaczy nie znajdziemy dobrych warzyw czy owoców. Dla chcącego nic trudnego i naprawdę można kupić te rzeczy nie mieszkając na wsi.

Powiedzcie jakie warzywa i owoce Wy obieracie, a które pałaszujecie w całości?

Share.

4 komentarze

  1. Ostatnio pierwszy raz zrobiłam mus z jabłek duszonych bez obierania ze skórki. Skórka w ogóle nie przeszkadzała, a pychota że hej!
    Skórki są super, bez nich czegoś brakuje takiej gruszeczce czy takiemu bakłażankowi 😉

  2. wilczazamiec on

    dobregeny.pl niech podadzą jakieś sprawdzone przepisy na bataty ! kupiłam ale nie wiem co z nimi zrobić !
    pomocy 🙂

Leave A Reply